niedziela, 5 lutego 2017

Na dobry początek - poranna kawka...

Dzień dobry :-)

Godzina 6 czy 7:00...ktokolwiek o tej porze wstaje to pewnie jedyne o czym myśli to pyszna mocna i zdrowa kawa...my mamy tak samo :-) Czasami aż rwiemy się z łóżka aby jak najszybciej napić się tej cudnej aromatycznej kawy.

No dobrze, koniec sentymentów. Czy kawa jest chemiczna? a jeśli tak to jaka? U nas zdania były zawsze podzielone, kawa rozpuszczalna kontra mielona(parzona).


KAWA ROZPUSZCZALNA



Czym jest kawa rozpuszczalna? generalnie to nie powinno być nic innego jak kawa ziarnista palona, mielona, zaparzona w formie skondensowanej i w odpowiedni sposób wysuszona do postaci drobnych granulek rozpuszczalnych w wodzie. I tak to generalnie jest, czasem miewa domieszki kaw zbożowych, ale jest to sama kawa (przynajmniej w znaczącej większości przypadków). Co oczywiście nie zwalnia nas z czytania etykiety przed zakupem.

Problem z kawą rozpuszczalną jest inny. Otóż palarnie kaw selekcjonują ziarna. Najlepsze jakościowo idą na produkt podstawowy czyli kawę w formie ziaren. Ziarna są ładne, zdrowe i potem ładnie wyglądają w swojej postaci. Ziarna gorszej jakości, niekształtne, popękane, pokruszone trafiają na kawy mielonej - generalnie wartość jakościowo smakowa jest taka jak ziarnistej, tyle że szybciej wietrzeje. I ostatnia kategoria :-) czyli te które nie przeszły selekcji - ziarna niedojrzałe, przejrzałe, nadgniłe i co najgorsze, również spleśniałe. Czyli odpad. I to trafia do przepalenia po odpowiednim czyszczeniu i takie ziarno jest podstawą produkcji kaw rozpuszczalnych...i o ile ziarno i tak jest palone i nie powinno nam nic zaszkodzić, to jednak możliwa obecność pleśni całkowicie dyskredytuje jak dla nas tą kawę i zdecydowanie nie polecamy jej jako pełnowartościowy substytut kawy w postaci naturalnej.


KAWA ZIARNISTA i MIELONA





No tutaj za wiele pisać nie trzeba, kawy ziarniste i mielone są dobrej jakości. Jeżeli wybieramy naturalne bez dodatków smakowych to nie mamy się czym martwić, wystarczy znaleźć swój smak i możemy się spokojnie i zdrowo delektować. Unikajmy jednak kaw aromatyzowanych, bo często dodawane są do nich aromaty chemiczne - sztuczne.

KAWA SMAKOWA TYPU INSTANT - np. w saszetkach



Uuuuuuuuu...no tutaj, może z małymi wyjątkami mamy całe pakiety chemiczne w cenie :-) Kawki typu 3w1 2w1 czy różne smakowe wariacje przesycone są wszelkiego rodzaju dodatkami stabilizatorami, emulgatorami, aromatami sztucznymi i w dodatku tak ostatnio napiętnowanym olejem palmowym. Może znajdziemy jakieś wyjątki, a wtedy niezwłocznie damy Wam znać. A tymczasem, tego typu produktów w ogóle NIE POLECAMY!








No to co, parzymy tradycyjną kawkę?




1 komentarz:

  1. Najlepszy sklep z herbatami tylko na https://cupandyou.pl/. Poznaj czym jest herbaty sklep internetowy

    OdpowiedzUsuń